Työpajat


Graffiti- ja katutaidetyöpajat räätälöidään kunkin asiakkaan tarpeiden mukaisiksi. Ne ovat olleet hyvin suosittuja mm. työpaikkojen virkistyspäivien osina, polttariseurueiden ohjelmanumeroina, taidetasoisten spraymaalien ominaisuuksista ja maalaustekniikoista kiinnostuneiden ammattiryhmien käyttökoulutuksina sekä eri kaupunkien nuorisopalveluiden tilaamina laajempina kursseina.

Kunkin esimerkkikuvan alta löytyy lyhyt lisätieto-osuus.
Nuorten graffitikurssit ovat todennäköisesti edelleen se asia, joka graffitityöpajoista tulee ensimmäisenä mieleen. Olen vuosien saatossa vetänyt niitä mm. Keravalla, Tuusulassa, Järvenpäässä, Sipoossa, Vantaalla ja Helsingissä. Kursseilla on työskennelty joko spraymaaleilla tai maalitusseilla - useimmiten sekä että.
Aikuisten graffitityöpajat ovat kuitenkin nykyään huomattavasti nuorille suunnattuja suositumpia. Spraymaali on välineenä kiehtova ja sitä tuntuu olevan mukavaa päästä kokeilemaan ammattilaisen ohjauksessa. Tästä Insinööriliitto ry:n virkistyspäivän yhteydessä järjestetystä viiden hengen (joka on samalla minimimäärä osallistujia) työpajasta innostuttiin niin kovasti, että lajille tuli kaksi uutta harrastajaa.
Aikuisten työpajoja on järjestetty myös huomattavasti suuremmalle osallistujamäärälle. Tarvittaessa käytettävissä on lisäkseni myös muita ohjaajia. Tässä Affecto Oyj:n cellograffitityöpajassa pingotimme 26 väliaikaista maalauspintaa puiden väliin ja ohjasimme noin 250 hengen maalaamista samanaikaisesti.
Cellograffitityöpajan järjestäminen onnistuu toki myös pienemmille ryhmille. Noin 25 THL:n henkilöstöön kuuluvaa virkistyspäiväilijää maalasi kalvoseinille innokkaasti syksyllä 2018. Maalien ja muiden pajoissa käytettävien tarvikkeiden lisäksi henkilökohtaisia suojavälineitä järjestetään osallistujille tarpeen mukaan.
TAG Heuer:in graffitityöpaja haluttiin toteuttaa sisätiloissa ja ohjaaminen tapahtui englanniksi. Paikalle toivottiin nähtäväksi myös esimerkkiteos, joka myöhemmin luovutettiin asiakkaalle.
Maalitussityöpajat ovat myös suosittu graffitityöpajan toteutusmuoto. Tässä nimenomaisessa kauppakeskus REDIssä joulun alla pidetyssä oli 4 ohjaajaa, joista yksi vuorollaan teki isompaa esimerkkiteosta. Kuuden tunnin aikana kävijöitä oli noin 400 ja useimmat heistä olivat paikalle melko pitkään - kiinnostuneimmat jopa kolmisen tuntia.
Graffitien maalaaminen on viime vuosina ollut kysytty ohjelmanumero polttareihinkin.