Graffiti- ja katutaide


Graffiti- ja katutaide taipuu lopulta yllättävän monenlaisiin toteutuksiin. Vuosien saatossa olen maalannut teoksia tilauksesta ainakin yritysten auloihin, taukotiloihin, kuntosaleille, jäähalleihin, siltojen alle ja sähkökaappeihin. Joskus teokset sisältävät puhtaasti graffitihenkisiä kirjaimia, mutta useimmiten niissä on tämän lisäksi mukana myös ihmis- tai eläinhahmoja sekä muita visuaalisia elementtejä joko sarjakuvatyyliin tai fotorealistisesti maalattuna.

Kunkin esimerkkikuvan alta löytyy lyhyt lisätieto teoksesta.
Keravan vesilaitoksen pumppaamo, 2011-2019. Pumppaamon ensimmäiset maalaukset on toteutettu jo vuonna 2011, jonka jälkeen niitä on käyty säännöllisesti uusimassa. Alunperin asiakas antoi suhteellisen vapaat kädet, mutta pyysi että teoksissa olisi jollain tavalla vettä mukana. Heti ensimmäisestä kerrasta lähtien keskityin maalaamaan sukeltavia jääkarhuja ja olen jatkanut samalla linjalla vuodesta toiseen, koska maalauksista tulee jatkuvasti hyvää palautetta paikallisilta.
Verkkokauppa.com:in taukotilan maalaus. Toteutettu yhdessä Kimmo Saarenpään kanssa vuonna 2014. Tämä maalaus oli ensimmäinen, jonka maalasin suoraan seinään sisätiloissa niin, että viereisissä huoneissa voitiin työskennellä samaan aikaan. Asian mahdollistivat juuri markkinoille tulleet ensimmäiset jossain määrin käyttökelpoiset vesiohenteiset spraymaalit. Sittemmin maalit ovat kehittyneet lisää ja nykyään suurin osa sisätoteutuksista tehdään nimenomaan vesiohenteisilla maaleilla.
DNA Business -maalauksia Turun HK-areenalta, 2015. Kävin toteuttamassa HK-areenalle DNA Business -maalauksia kolmena vuotena. Maalauksien konseptia vaihdettiin vuosittain vastaamaan asiakkaan tarpeita ja viestinnän yleisilmettä. Samalla niiden määrää myös lisättiin joka vuosi. Näihin viimeisimpiin haluttiin mukaan vektorigrafiikkamainen ote, joka saatiin aikaan eri paksuisilla teippirajauksilla. Maalaamisesta kuvattiin myös video.
Nightclub Puren seinämaalaus, 2016. Asiakas oli avaamassa yökerhoa uudella konseptilla ja seinämaalaus toimi merkittävänä osana tilojen yleisilmeen muutosta. Maalaukseen haluttiin populäärikulttuurista tuttujen hahmojen hyvän ja pahan taistelu, synkkä tunnelma ja kirkkaita värejä. Erityisesti Darth Vader -osassa käytettiin UV-valossa voimakkaasti hohtavia neonmaaleja.
Foob Lab / Koju, 2014. SOK pyöritti Helsingin Citykäytävällä Food Lab -nimistä testikeittiötä, joka kuitenkin samalla toimi myös aitona ravintolana. Food Labin konsepti vaihtui muutaman kuukauden välein ja kun tuli katuruokaan keskittyvän "Kojun" vuoro SOK halusi ravintolan ulkopuolella oleville istuinpaikoille lisäfiilistä sen mukaisesti.
Yksityisasiakas, 2014. Isä halusi teettää nelivuotiaalle tyttärelleen, erittäin kovalle My Little Pony -fanille, maailman päheimmän aihepiirin maalauksen. Sain tarkat ohjeet siitä, että maalauksessa pitäisi esiintyä nimenomaan "prinsessa Celestia"-niminen poni. Asiakkaan edustaja / se aito asiakas valvoi silmä kovana maalauksen edistymistä ja muistutti tomerasti kun taiteilijalta meinasi unohtua jotain erityisen oleellista: ponin kankussa oleva "söpöysmerkki."
Appelsiini Finland Oy, 2013. Teleoperaattori Elisan tytäryhtiö Appelsiini Finland Oy oli yksi ensimmäisistä asiakkaistani, joka hankki isoja graffitihenkisiä maalauksia tiloihinsa niiden ilmeen virkistämiseksi ja viihtyisyyden lisäämiseksi. Kuvassa näkyvän maalauksen lisäksi toteutin heille myös kolme muuta saman kokoluokan teosta.
Power Fit Vantaa, 2015. Raw Deal -kollektiivin muiden taiteilijoiden kanssa yhdessä kuntosalille maalattu seinä, jonka korkeus on n. 8 metriä. Yhteensä maalasimme n. 300 neliömetriä seiniä viikon aikana. Valmistuessaan maalaukset muodostivat maan suurimman graffitikokonaisuuden ja edelleen kokonaisuus on yksi suurimmista. Yhdessä samalle salille aiemmin maalattujen sarjakuvahahmojen kanssa nämä seinämaalaukset muodostavat erittäin oleellisen osan tilojen kokonaisilmeestä.