Mitä jos tehtäis Keravalle kaikkea kivaa?

Posted on:maaliskuu 18, 2016

Author:Jouni Väänänen

Category:Graffiti, Katutaide, Taidenäyttely, Yleistä

Share: / /

Tämän viikon maanantaina Facebookin puolella oli tarjolla poikkeuksellisen mielenkiintoinen status-päivitys. Keravan keskustan kehittämistyöryhmän puheenjohtaja Samuli Isola kirjoitti seuraavaa: ”Aleksintori-Kahveri-Petterin kaavamuutos hyväksytty juuri äsken valtuustossa. Yksimielisesti.”

Keravalaisille asia on sillä kutakuinkin selvä. Muille selitettäköön, että kyse on Keravan keskustan uudistamisesta, jonka yhteydessä puretaan poikkeuksellisen laaja kokonaisuus vanhoja liikekiinteistöjä uusien tieltä.

Vanhat ovat syntisen rumia ja jo nyt pitkälti tyhjiä – suuri osa tiloista on ollut jo vuosia. Hyödyttömiä tai käyttökelvottomia ne eivät silti välttämättä ole, vaan ennen purkutöiden aloittamista voisi vaikka…

 

 

 

 

 

Lähetin alla olevan idean nähtäväksi muutamille keravalaisille päättäjille viime viikolla ennen kaavamuutoksen hyväksyntää:

”Keskustan purettavat kiinteistöt kulttuurikäyttöön?

Keravan keskustan kehitystyö on lähtemässä konkreettisesti käyntiin vuoden 2016 aikana. Vanhoja liikekiinteistöjä puretaan uusien tieltä, mutta ennen purkamista niitä olisi vielä mahdollista hyödyntää sellaisessa käytössä, josta olisi keravalaisille iloa – tästä hyvänä esimerkkinä toimii Petterin liiketalossa 5.3.2016 järjestetty 5100:n kävijän Crazy Day –tapahtuma.

Nykyisellään luotaantyöntävä ja puoliautio keskusta on erilaisen pääsääntöisesti vapaaehtoisvoimin tapahtuvan kulttuurituotannon näkökulmasta hyvinkin kiinnostava. Seuraavassa muutama esimerkki tästä:

 • Näyteikkunoihin on mahdollista kehittää taidenäyttelyitä
 • Seinäpintoihin saisi monenlaista katutaidetta
 • Tiloissa pystyisi järjestämään musiikkiesityksiä tai muita performansseja
 • Sopivaan ulkoseinäpintaan videotykillä heijastamalla (lyhyt)elokuvailta on valmis

Mikään tästä ei ole oikeastaan edes resurssikysymys. Kiinnostuneita osaavia tekijöitä kullekin edellä mainituista asioista löytyy varmasti, toiminnan kokonaiskoordinointiin  vaadittava työpanos on kohtuullinen ja konkreettiset kulut kukin tekijätaho hoitaisi lähtökohtaisesti itse (mikäli näihin on saatavissa avustuksia kaupungilta tai sponsorointia rakennusliikkeiltä tai muilta tahoilta, niin se on toki hienoa – kokonaisuudessaan puhutaan todennäköisesti muutamasta tuhannesta eurosta).

Parasta tässä on se, että kaikki voittavat. Kaupunkilaiset pääsevät nauttimaan sellaisesta kulttuurituotannosta  johon ei normaalisti kovin helposti ole mahdollisuuksia, kiinteistöjen omistajat ja rakennusliikkeet pääsevät näyttäytymään kaupunkilaisten suuntaan tämän kaiken mahdollistajana pelkästään sanomalla ajatukselle ”kyllä”, taiteilijat ja muu kulttuuriväki pääsevät toteuttamaan vähän villimpiäkin visioitaan ja kaupunki saa varmasti positiivista näkyvyyttä.

Osittain vastaavaa toimintaan harjoitetaan tällä hetkellä esim. Lappeenrannan purettavassa kaupunginteatterissa (lisätietoa asiasta: www.5000m2.fi). YLEn KulttuuriCocktail seuraa parhaillaan hylättyihin rakennuksiin toteutettavia taidehankkeita ja tekee kevään aikana lupaavimmasta juttua.

Kyseessä on mahtava mahdollisuus eikä pienimmissäkään määrin uhka. Eihän siis hukata tätä?

Ystävällisin terveisin,
Jouni Väänänen
Ammattigraffititaiteilija & yrittäjä, joka mielellään koordinoisi idean katutaidepuolta”

Vastaanotto oli varsin positiivinen. Seuraavaksi lähestyn samalla asialla rakennusliikkeitä. Nyt peukut pystyyn sen puolesta, että hekin innostuvat ja hommat voidaan oikeasti pistää rullaamaan.

3 comments
 • Puikko
  Posted on maaliskuu 18, 2016 at 12:08 pm

  Olen aina unelmoinut, että pääsisi skeittaamaan kaupan sisälle. Näin reilu kolmekymppisenä sitä ei ihan kehtaa mennä ilman lupaa 😀

  Reply
  • Jouni Väänänen
   Posted on maaliskuu 18, 2016 at 12:50 pm

   Jos hommat natsaavat, niin mä tulen kanssa varsin mielelläni vähän pyörähtämään lattioilla longboardini kanssa lähes nelikymppisine luineni. ^_^

   Reply
 • MARI
  Posted on maaliskuu 18, 2016 at 12:31 pm

  HYVÄ JOUNI, NÄIN SITÄ PITÄÄ. UPEETA ETTÄ JOKU ON AKTIIVINEN TÄLLÄISTEN ASIOIDEN SUHTEEN.

  Reply

Leave a comment