Jos sull lysti on, niin tee jälleen ilmainen työ

Posted on:kesäkuu 1, 2015

Author:Jouni Väänänen

Category:Graffiti, Ilmaistyö

Share: / /

Jostain kummallisesta syystä luovan työn äärelle on pesiytynyt ikuinen ja laajamittainen ongelma; oletus siitä ettei sen tekijöille tarvitse maksaa korvausta tehdystä työstä. Usein me luovat pölvästit vielä olemme osa tämän ongelman jatkuvuutta suostumalla kiltisti tekemään juttuja ilman korvausta milloin milläkin verukkeella. Itsellänikin on ilmaistyölistalla jälleen kerran monen monta projektia, koska onhan se kiva kun niistä pääsevät muut nauttimaan sitten hymy huulilla.

Näin kesäkuun alussa ajattelin kuitenkin vaihteeksi hieman miettiä onko näin toimimisessa pienintäkään järkeä – ilman korvausta on viimeisen viiden kuukauden aikana tullut tehtyä työtunteja yhdistystoiminta mukaan lukien n. 120, eli reilun kolmen työviikon verran. Huh. Eihän [kirosana] sentään kukaan muukaan täysjärkinen aikuinen oman alansa ammattilainen katso olevansa velvoitettu tekemään 20% ilmaisia tunteja varsinaisten töidensä lisäksi tai niiden ohella? Miksi minun ja muiden luovien alojen ammattilaisten sitten pitäisi?

Lähiaikoina on tullut kiinnitettyä erityisen voimakkaasti huomiota siihen kuinka graffiti- ja katutaiteilijoiden työn katsotaan olevan samaan aikaan erittäin arvokasta (uusia valmistuneita maalauksia fiilistellään virkamiesten, toimittajien ja paikallisten toimesta isosti) ja täysin arvotonta (lehdissä ja haastatteluissa jopa ylpeänä ja innoissaan puhutaan siitä kuinka taiteilijalle ei taaskaan tarvinnut maksaa palkkaa).

003
”Taiteilija työskenteli palkatta.” Luulisi edes vähän työn teettäjää hävettävän. Mutta ei. Näitä tällaisia ”tarvikkeet jos korvataan, niin sehän riittää?”-keikkojahan on tosiaan tarjolla ihan jatkuvasti.
002

 

001

Ylläolevat tapaukset eivät ole mitenkään suuren suuria poikkeuksia. Ei myöskään ole tarkoitus demonisoida näitä työsuorituksia pyytäneitä tahoja, koska heillä tuskin on mitään muuta kuin kaunis ajatus ja kourallinen ajattelemattomuutta pyyntöjensä taustalla.

Kuitenkin vois nyt sanoa seuraavaa:

Jos haluat luovan alan työntekijältä jotain, niin maksa siitä korvaus. Niin maksaisit putkimiehellekin. Älä pyydä saada teoksia tai työtä ilmaiseksi ellei siihen ole erityisen painavia perusteita kuten (aito) hyväntekeväisyys. Hyväntekeväisyystapauksissakin ymmärräthän, että esimerkiksi taiteilijoita lähestytään niilläkin aivan jatkuvalla syötöllä.

Jos olet luovan alan työntekijä, niin älä tee töitä ilmaiseksi. Ei putkimieskään tee. Ei edes ystävilleen. Älä ainakaan ellei siihen ole erityisen hyvää syytä kuten (aito) hyväntekeväisyys. Näin autat muitakin tajuamaan, että meidän työmme arvoa on mitattava rahassa aivan kuten kaikkien muidenkin. Samat laskut ne kaikkia kotona odottavat eikä kaupassa voi maksaa hymyllä.

Loppuun pari linkkiä:

http://shouldiworkforfree.com/

Artist Roped Into Free Project Can’t Wait For All That ‘Great Exposure’

Leave a comment